Pages

Subscribe:

Monday 3 December 2012

Honey roasted Peanut.

Semalam ke kedai lalu ternampak kacang tanah yang besar dan bugar dan sudah dibuang kulit. Teringat honey roasted peanut yang dijual dalam paket kecil di stesyen minyak Petronas, yang mana ianya agak mahal. RM2.50 untuk 100g!! @_@

Benda senang, rugi beli. Baik buat sendiri. Maka aku beli beli 2 paket kacang tanah.

Balik rumah, google di internet, lalu berjumpalah dengan resipi mudah ini.
Resepi diambil dari website ini --> KLIK

Bahan-bahan: 
3 cawan kacang tanah.
2 sudu butter
3 sudu madu
secubit garam

Murah kan? RM3.40 untuk 350g.


Langkah-langkah: 

1. Panaskan oven
2. Cairkan butter dalam periuk dan kacau bersama madu dan garam. (guna microwave pun boleh, lagi senang)
3. Gaulkan kacang tanah dengan campuran butter dan madu tadi.
4. Ratakan kacang tanah di atas kertas minyak. Kemudian bakar di dalam oven selama 5 minit.
5. Periksa kacang anda. Kalau dah masak, keluarkan. Kalau belum, masukkan kembali ke dalam oven dan bakar lagi 5 minit.

6. Isikan dalam bekas kedap udara. Siap! :)

Kos: RM3.40 untuk kacang, 50 sen untuk butter dan madu (sebab kita guna sikit je kan).
RM3.90 menghasilkan 350g kacang. (boleh buat jual x?)

Masa penyediaan: 20 minit.

Jimat masa, jimat wang :)












"Busy but healthy."
For more information on how to stay healthy or have a free body composition measurement, contact me via FB message. Click HERE.

0 comments:

Post a Comment